
Tips til cykelferien
- cykel på tog og færger, billige togbilletter -
CYKELFERIE I DANMARK OG SVERIGE MED TOG OG FÆRGE
Det kan virke som en stressende tanke at skulle navigere sin cykel ind og ud af tog og ombord på færger, og hvordan booker man plads til cyklen?
Heldigvis er det i virkeligheden slet ikke så kompliceret, og magien ved at udforske ukendt land på cykel langt hjemmefra opvejer langt planlægningsbesværet.
Gennem årene har jeg haft min cykel med på utallige tog og færger i ind- og udland, og på denne side deler jeg ud af mine bedste tips til en ubesværet cykelferie med offentlig transport. Læs også hvordan du sikrer dig billige togbilletter i Sverige.
#bikepacking #trainpacking #cykelpåtåg #cykeltågsemester #cykelpåtog #cykelferiemedtog
Cykel på tog i Danmark
I Danmark kan du få cyklen med i alle tog (ja tak!), men skal i de fleste tilfælde reservere på forhånd (koster 20 kr.). Hvad mange ikke ved: Du kan også få cyklen med i langt de fleste busser (både lokal- og bybusser) og det er gratis. Plads kan ikke reserveres på forhånd og det er op til chaufføren at vurdere om der er plads.
Specifikt for København: Det er gratis at have cyklen med i S-tog, havnebusser og bybusser (men ikke metro, her skal du have cykelbillet). Ret så smart hvis du f.eks. står i en eller anden ukendt forstad med punkteret cykel (taler af erfaring), men også hvis man har mindre børn med og de små ben pludselig ikke kan mere.
Cykelbillet til normale rejser (dvs. ikke Øresundsbilletter eller andre specialbilletter) kan købes i DSB's app (men ikke på hjemmesiden, ulogisk nok) sammen med din personbillet. Læs mere om DSB's cykelbillet her. Hvis muligheden for at købe cykelbillet ikke vises i appen, er det enten fordi du ikke behøver cykelpladsbillet på den pågældende strækning, eller fordi du rejser med en anden operatør på dele af rejsen og skal købe cykelbillet hos denne. Det gælder f.eks. Arrivas tog, læs mere om cykelbillet hos Arriva her.
Idiotisk nok kan man ikke købe cykelbillet til at komme over Øresundsbroen på nettet, men kun i DSB's billetautomater eller hos 7Eleven i københavnsområdet (vær opmærksom på at Øresundsbilletterne ikke vises i billetautomaternes menu - søg på den svenske by du vil til, så får du mulighed for at vælge Øresundscykelbillet, Øresundsbillet enkelt eller familie). Allernemmest er det dog at købe cykelbillet i Skånetrafikens app, og her får du desuden 20% grupperabat fra to personer (du kan også vælge 24 timers billet), dvs. du sparer ingen penge overhovedet på at vælge DSB's øresundsbillet og deres besværlige salgsproces.
Cykel på tog i Sverige
Du skal som udgangspunkt ikke bruge cykelbillet i Sverige (hvilket desværre samtidig betyder at du ikke kan reservere plads til din cykel). Til gengæld kræver det cykelbillet at komme over Øresundsbroen (alternativt kan du tage toget til Helsingør og sejle til Helsingborg med Sundbusserne eller Øresundslinjen, her er cykelmedtagning gratis). Hvis din tur starter/slutter/passerer igennem Skåne køber du nemt og enkelt cykelbilletten hos Skånetrafiken (enten i deres app eller på hjemmesiden), tryk på "Välj tilläg" og herefter "Cykel över Öresundsbron". Din billet er ikke bundet til en bestemt afgang, men gælder i 24 timer fra aktivering (altså til én tur - hvis du skal foretage flere rejser samme dag, kan du med fordel købe en 24-timers billet. Se de forskellige billettyper her). Når du køber billetten i appen kan du vælge aktivering nu eller senere, så ingen stress hvis du er usikker på dine rejseplaner, men gerne vil have billetten købt og klar på telefonen. Hvis du står af i Malmö, Hyllie eller Trianglen kan du desuden også bare vælge at bruge rejsekort og så bare tjekke cyklen med ind der.
Vil du købe billet til rejser med en start- eller slutdestination langt væk fra Skåne (prøv dog altid Skånetrafiken først, det virker som om de udvider deres billetradius løbende, og de har nu engang bare den bedste og mest brugervenlige service af alle), skal du i stedet bruge SJ's app eller hjemmeside. Her kan du dog ikke købe cykelbillet til at komme over Øresundsbroen, mens du hos Skånetrafiken til gengæld ikke kan købe cykelbillet uden samtidig at købe en personbillet. Dette problem er der heldigvis råd for: Køb en børnebillet til din cykel hos Skånetrafiken, det er samme pris (p.t. 67,50 SEK) og den er gyldig som cykelbillet (jeg har flere gange hørt togkontrollørerne specifikt anbefale denne løsning, så den er god nok). Denne børnebillet bruger du så sammen med din personbillet fra SJ.
Har set flere stakkels udenlandske cyklister blive smidt af øresundstoget i Hyllie pga. manglende cykelbillet, og kontrollørerne er ligeglade med at cykelbilletten ikke kan købes hos SJ, som jo nok er den side de fleste udenlandske turister bruger (i det mindste kunne SJ jo på deres website gøre opmærksom på hvordan man så køber cykelbillet til øresundsbroen, men nej).
NB: I Sverige kan du desværre KUN få cyklen med i lokaltog (som f.eks. västtåg, øresundstog, krösatåg og pågatog), aldrig i SJ Snabbtåg, SJ Nattåg, SJ InterCity og SJ Regional (her skal din cykel skilles ad og opbevares i en speciel transportkuffert, som man selvfølgelig ikke har plads til på en cykelferie). Snälltåget tager som udgangspunkt heller ikke cykler med, kun på specielle afgange til fjeldene om sommeren.
Heldigvis nås både Kattegattleden, Sydostleden, Sydkustleden og Cykelleden Skåne fint med lokaltog, men at man ikke kan have cykel med på SJ's tog gør det noget besværligt at planlægge cykelferie i resten af Sverige desværre. En del cykelruter kan man simpelthen ikke komme til/fra pga. denne håbløse cykelpolitik.
Hvordan finder du så ud af, om den ønskede strækning indeholder et SJ tog uden cykelmedtagning? Hvis du bare kigger hos SJ er der det problem, at SJ altid først og fremmest viser sine egne tog (der jo i reglen er hurtigere end lokaltogene og derfor som udgangspunkt udgør en bedre forbindelse, bare ikke hvis man vil have cykel med), dvs. du får i mange tilfælde slet ikke vist muligheden for at rejse med lokaltog. Tag derfor først et kig på dette kort over lokaltog i Sydsverige for at danne dig et overblik over dine muligheder. "Krösatågen" er et samarbejde mellem lokaltrafikken i Jönköping, Kalmar, Halland, Blekinge, Kronoberg og Skåne, og du køber togbilletten hos en af disse, alt efter hvor din rejse går hen. Læs mere om billetkøb og rejseplanlægning hos Krösatågen. Ps: Husk at filtrere busser fra, når du indtaster din rejse.
Hot tip til cykelferien i Sverige: billige togbilletter i Sverige
Skal du på cykelferie i Sydsverige i perioden 15. juni til 15. august? Så kan du med kæmpe fordel købe en såkaldt sommerbillet hos Skånetrafiken. Med denne rabatbillet kan du rejse ubegrænset med tog i Skåne (sågar i HELE perioden, og ikke bare i skallede 8 dage som ved DSB's sommerpas) for sølle 545 DKK (2023), det er jo virkelig helt vildt! Du kan også tilføje Blekinge, så ryger prisen op på 800 DKK (2023). NB: sommerbilletten gælder også til alle skærgårdsbådene. Og ikke nok med det, så kan billetten endda lånes ud, ligesom du gratis kan have to rejsende på under 20 år med. Søg på "Sommarbiljet Skånetrafiken" for flere oplysninger og køb (køb i appen, så du altid har billetten ved hånden).
Sommerbilletten er selvsagt især genial hvis du bor i København og gerne vil på flere endagsture eller kortere ture til Sydsverige i sommerferien. Nu mangler vi så bare at de lancerer en udgave hvor man kan tilføje København/øresundsbroen (har selvfølgelig for længst foreslået dette til Skånetrafiken), for som det er nu må du købe separate billetter for at komme over broen hver gang (HUSK cykelbillet!).
Går cykelferien nordpå til området omkring Göteborg? Så kan du købe Västtrafiks sommerbillet. Den gælder i en måned og kostede i 2023 530 DKK. Billetten dækker Västra Götalands län og Kungsbacka kommun, herunder alle Västtrafiks skærgårdsbåde i området, så perfekt til f.eks. øhop i Göteborgs skærgård.
Sådan får du din cykel med på færger
At få cyklen med på færger er langt lettere end på tog, da pladsforholdene selvsagt er en hel del mere rummelige. Hvorvidt cyklen koster ekstra afhænger af de forskellige færgeselskaber. Hvis den gør, vil du kunne booke cykelbillet sammen med personbilletten. På de små færger parkerer man bare ude i siden, mens man på de store færger er henvist til et specielt cykelområde sammen med motorcyklerne. Her er der som regel surringsbånd/skralder til rådighed, men de er ikke altid helt nemme at bruge er min erfaring (til gengæld er motorcyklisterne altid utrolig hjælpsomme og søde, så spørg endelig dem hvis du er i tvivl).
Mit tip: Sørg for at have dine egne blæksprutter med, så er du altid sikker på at kunne fastspænde din cykel forsvarligt og sikkert på færgerne (og i mange tog).