top of page

ØSTERSØENS GRÅ GULD

Besøgstidspunkt: Januar 2020, November 2021

Lyst til en tete-a-tete med Østersøens nysgerrige og skønne sæler? Så findes der næppe et bedre sted end naturreservatet Måkläppen i Sydsverige:

  • Hvad: sælsafari med noget nær 100% sælgaranti

  • Hvor: Måkläppen Naturreservat, sandtange ved Falsterbo (Sverige)

  • Parkering: Strandbadsvägen 30 eller Reinhold von Essens väg 1B

  • Bemærk: kun åbent mellem 01.11-31.01

  • Fedt fordi: ♥ sæler ♥

Man kan være heldig at se sæler overalt i Danmark, nogle gange dukker de sågar op helt inde i Københavns havn. Ikke desto mindre er en form for sælgaranti dog ikke at foragte, og her har vi heldigvis to noget nær skudsikre muligheder tæt på København: Avnø på Sydsjælland og Måkläppen i Sydsverige.

MOBIL UDEN BIL: SÅDAN KOMMER DU TIL MÅKLÄPPEN

Måkläppen ligger på den 260 km lange officielle cykelrute Sydkustleden, der består af i alt 6 etaper og går fra Helsingborg i nord til Simrishamn i syd. For en perfekt dagstur tager man øresundstoget til Hyllie, hvorfra man skifter tog og fortsætter til Trelleborg. Hele togturen tager kun 1:12 min og det er intet problem at have cykel med.
Etapen fra Trelleborg til Skanör er 27 km og er fint skiltet hele vejen:

sydkustleden

Virkelig fin rute, der fører forbi mange fine strande og farvestrålende badehuse:

sydkustleden

Og forløber langs rolige skovstier:

sydkustleden

VANDRETUREN UD TIL SÆLERNE PÅ MÅKLÄPPEN:

Vel fremme kan du med fordel parkere ved Falsterbo Fyr, hvor der også er offentlige toiletter.

Herefter venter der dig en ca. 4 km lang gåtur ud til spidsen af sandbanken (hvor sælerne selvfølgelig kun gider at opholde sig), og eftersom turen går langs stranden er den desværre ikke barnevognsegnet. Små ben vil nok også komme til kort, man skal jo også hele vejen tilbage igen. - Og transport á la Sandormen på Grenen skal man kigge langt efter:

måkläppen

Eftersom Måkläppen kun er åbent for offentligheden i vinterhalvåret, kan man lige så godt forberede sig på en blæsende og kold affære. Især bliver man kold af at stå stille så længe og beundre sælerne, så det betaler sig virkelig at have nogle ekstra lag med i tasken:

MÅKLÄPPEN

SÆLERNE PÅ MÅKLÄPPEN

Her ligger de så og gasser sig i flok - spættede sæler og gråsæler side om side:

sæler_måklappen.JPG

I modsætningen til Avnø er der her kun en smal stribe vand mellem menneske og sæl, og man behøver derfor ingen kikkert. Herudover bebos sandbanken både af den spættede sæl og gråsælen (i Danmark ser man for det meste kun den spættede sæl - det er den mest fotogene af de to, gråsælen har tendens til at se lidt åndet ud).

 

Man kan med fordel vandre lidt videre ned ad sandbanken i stedet for bare at gå tilbage. Her så vi et bedårende trekløver helt ude på den landfaste spids i den anden ende, desværre havde jeg ingen zoomlinse til at dokumentere hændelsen. -Men lav en billedsøgning på Måkläppen eller Falsterbo, så kommer der masser af fantastiske nærbilleder frem fra folk med det rette udstyr.

 

For nu må du nøjes med disse ikke videre gode mobilbilleder, der i det mindste udmærker sig ved at vise den faktiske afstand til dig og sælerne. Og forhåbentlig tjener de alligevel deres formål: at inspirere alle sælentusiaster til en tur over broen:

maaklappen_saeler.jpe

Kunne have stået her i timevis (og var meget tæt på at hoppe i!):

IMG_3566.jpe

OPDATERING 2021

Corona-vinteren 2021 sled hårdt på Måkläppen, da den generelt øgede trang til at komme ud i naturen fik besøgstallet til at stige drastisk. Derfor er der nu indført en ekstra beskyttelseszone helt ude på spidsen, men du kan sagtens få et godt kig på sælerne alligevel, her et billede fra min tur i november 2021:

måkläppen_sæler

Sælerne på land ligger nu og hviler sig helt ude på spidsen (sandrevlen er væk - Måkläppen ændrer sig nemlig hele tiden ligesom Grenen i Skagen), og uden kikkert ligner de nok mest af alt en dynge sten:

måkläppen

Selv med de nye restriktioner er Måkläppen dog stadig en KÆMPE oplevelse og de nysgerrige sæler i vandet ses fint uden kikkert.

Praktiske links:

bottom of page